Pre-kerst en kerst 2018 in Chili – Zuid Amerika

Pre-kerst en kerst 2018 in Chili – Zuid Amerika

Zondag 23 december 2018:

Vanmorgen liepen we de deur uit en was het nog bewolkt en heel rustig op straat. Er was eigenlijk bijna niemand te bekennen. Ook reden er weinig auto’s. We waren dan ook wel vroeg op pad, rond half 10 al. Geen idee wat we vandaag zouden gaan doen, alles was dicht (leek het). We liepen verder naar het centrum en de drukte nam geleidelijk aan iets toe. Er was een kerstmarktje, die in opbouw was. Ellis zag haviken vliegen, gewoon daar midden in het centrum. Bijzonder.

Na het marktje te zijn overgelopen liepen we een indoor winkelcentrum in. Whooh, wat een fout leuke shops kwamen we daar tegen! De ene na de andere outdoor zaak. Mmmm… lastig om ons in te houden! In de eerste zaak kochten we wel iets nuttigs: een stevige rugzak voor onze dagtrips. De tas die we hadden scheurde al in, dus werd het tijd voor een andere. Zoveel mooie kleding en spullen! Schoenen, een giga mooi vest, een super vet surfshirtje, aargghhh. Dat kunnen we allemaal niet meenemen in onze backpacks. Dus, kijken, passen (Sandra) en niet kopen. Na de ‘shopping mal’ liepen we verder de winkelstraat in. Overal kerstmuziek, artiesten op straat en een boel gezelligheid. En dat met een knallende zon boven ons hoofd, een felblauwe lucht en witte kerstverlichting over de straat die overdag natuurlijk totaal geen functie heeft, maar het gaf wel een leuk contrast. Na de winkelstraat volgde een mooi park met fonteinen, een kerststal en een grote kerstboom op dit plein. Hier hebben we wat leuke foto’s van gemaakt, zie hieronder.

Via de brug zijn we terug gelopen, waar we meerdere graffiti muren zagen. Ellis zei: “Ik heb ze nog nooit bezig gezien met graffiti maken”. Vijf tellen later zagen we twee jongens bezig met een nieuw ontwerp op een muur (schets). Wauw, even hebben we gekeken naar hoe ze dit deden. Het zijn ware kunstenaars. We liepen dezelfde straat door en kwamen uit bij wederom een soort shopping hall met eten en kleding. Een dame wilde ons naar het restaurant lokken, maar we liepen langs de kraampjes verder. Even een pauze genomen bij een monument op de kruising, hierna zochten we nog een terrasje op, genieten van een biertje en een cocktail. De lokale bevolking (en dat waren veel mensen) passeerden ons daar en we konden heerlijk kijken naar alles wat ons verbaasde. Hoe uitgedost, hoe apart, van alles zat er tussen. Dat men hier van het leven geniet, dat werd ons wel duidelijk.

Maandag 24 december 2018:

Nu is het dan officieel, de eerste keer in ons leven. kerst vieren in de zomer aan de andere kant van de wereld. Met mensen die snappen waar het om draait, eenvoud en familie. Na een leuke winkelmiddag gisteren, hebben we vandaag de laatste ‘ronde’ gedaan bij de supermarkt om alles in te slaan voor kerst. Zij vieren het hier eigenlijk alleen op kerstavond met familie en cadeaus. Wij gaan dit voor de host (eigenaren) verlengen, door voor ze te koken! Jawel, en ze vonden het een geweldig leuk idee. Vanmorgen hebben we met behulp van Google translate ons plannetje voorgelegd. Ze waren gelijk enthousiast. Morgen maken we onze eigen gemaakte rendang klaar in hostel El Cristal.

Vegetarisch kennen ze hier niet, alles is vlees, vlees, dus zitten we hier helemaal goed;-) Na de koffie en thee en een kennismaking met twee Engelse reizigers (30 plussers, die ook 3 maanden reizen) en een speciaal lokaal likeurtje (Cola de Mono) vanmorgen rond 11.00 uur…, zijn we naar de winkel gegaan. Indonesische rendang met mals rundvlees, kruiden, kokos en rijst, verse kruiden hebben we nog aardig kunnen vinden. Daarna zijn we heerlijk wezen sporten in het park langs de weg. Diverse fitness toestellen zijn daar gewoon aanwezig, iets wat we in de Achterhoek (Winterswijk / Lichtenvoorde e.o.) te weinig of eigenlijk helemaal niet zien. Niets met gewichten, alles met je eigen gewicht en kracht. Mensen liggen ook in dat park in het gras te relaxen, de bloemetjes bloeien en alles is groen.

Ook konden we als “kinderen” in het park het natuurlijk ook niet laten om enkele speeltoestellen uit te proberen.  Wie heeft gezegd dat je fulltime volwassen moet zijn? Wij niet;-) (Zie foto’s hieronder en het filmpje hieronder).

We maken ons alvast op voor kerstavond, waarbij we vanavond even ons eigen gerechtje klaar maken, de familie is op bezoek naar hun eigen familie en morgenavond zijn zij onze proefkonijnen:-)

Dinsdag 25 december 2018:

Eerste kerstdag! Het was een ontzettend relaxte dag, een beetje uitslapen, niet te veel doen, een wandeling gemaakt in de buurt rondom ons verblijf en op tijd de ingredienten voor ons eerste “cook for a stay” gerecht klaar gezet. De rendang die Ellis thuis vaak maakt, stond op het programma voor het gezin waar wij verblijven. We kookten voor Madre (moeder), Abuela (grootmoeder), Padre(vader), Pablo (zoon van) en zijn maat en ons. Achter het huis was het chillen met wat muziek en een biertje. Van te voren hadden we het snijwerk klaar, zoals de knoflook, uien en gember. Het vlees met een vleesmes gesneden stond ook klaar. Toen nog op zoek naar een bruikbare pan, wat best een uitdaging was, maar het is gelukt. Het gerecht werd bijzonder goed ontvangen! Pfffieuw. Je weet nooit wat men er van vindt, maar er bleef weinig over, wat we beschouwen als een goed teken. De foto’s laten zien hoe de sfeer was vandaag op 1e kerstdag in Osorno. Het was een super leuke ervaring, deze eerste keer koken bij locals vanuit ‘travel-culi.com’

Leuk he ;-)Pin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\appdata\IIS\vhosts\travel-culi.com\httpdocs\wp-includes\class-wp-comment-query.php on line 399

Geen reacties

Plaats een reactie